7 siamskih dvojčkov

Zraščeni oz. siamski dvojčki (po zelo znanih zraščenih dvojčkih iz Siama oz. Tajske) so razmeroma redek fenomen, a zato toliko bolj impresiven. V svoj prid so to vročo robo, ki se za eksploatacijo na filmskem traku ponuja kar sama, izkoristili tudi nekateri filmski režiserji. Seveda predvsem z željo, da bi nas šokirali, toda v večini primerov gre za sila povprečne izdelke.



Basket Case (1982)



Odločil sem se, da bom začel z najbolj deformiranim parom siamskih dvojčkov. No, res da je iznakažen samo eden, toda ta tako močno, da je njegova vizualna podoba še najbolj podobna nekakšnemu ogromnemu krompirju z nabrušenimi čeljustmi in mahajočimi rokami. Drugi dvojček pa je vizualno povsem normalen, toda tudi on ni iz razdružitve odšel povsem brez posledic. Njegov um namreč telepatsko nadzoruje ravno gomoljasti »odlušček«. Le-temu se po glavi pletejo sila bolne stvari, ki so povezane predvsem z željo po maščevanju. Njegov lastni oče se ga je namreč ob telesni ločitvi od brata dvojčka, želel znebiti.

















Zaradi tega dejstva smo tekom celotnega filma priča pravi gore krvavici, katere efekti so kljub dejstvu, da gre za ekstremno nizkoproračunski film (ekipa je bila celo tako majhna, da so si v odjavni špici precejšne število imen kar izmislili), nadvse simpatični in vas bodo pretresli do obisti. Meni bo recimo za vedno ostal v spominu prizor, ko se pohotna spakatura spravi spolno obdelovati mrtvo mladenko. Brrrrr… oz. povedano z drugimi besedami, kult B produkcije. Gre namreč za film, ki je kljub tehnično katastrofalnim stop-motion efektom, leseni igri, trapasti zgodbi,… sila zabaven in navsezadnje je to tisto, kar se od filmov tudi pričakuje, kajne?




















Living Hell a.k.a. Iki-jigoku (2000)



Sorazmerna z dejstvom, da je bil tale japonski odbitek posnet zgolj v devetih dneh za pest drobiža, je tudi sama kvaliteta filmskega izdelka. Le-ta je amaterska kakopak. Toda pozor, kljub amaterski izvedbi so nekatere domislice v filmu naravnost fantastične. Kot na primer spreten prikaz babice in vnukinje, ki predvsem na račun svoje statičnosti deluje nadvse srhljivo. Da ne govorim o bolnih idejah za izživljanje nad človeškim telesom, v katerih so Japonci pač razred zase. Toda zame osebno to ni povsem dovolj. Navsezadnje traja film slabe dve urici in če odštejemo statične posnetke mučiteljic in samo mučenje, nam od tokratnega šokerja iz dežele vzhajajočega sonca, ne ostane kaj dosti. 













Zgodba je namreč zgrajena na zelo majavih temeljih, ki se ob rednem tresenju japonskih tal kar hitro porušijo. Začenši s štorijo o siamskih dvojčkih, ki sta tokrat pravo medicinsko čudo. Gre namreč za združena dvojčka različnega spola, kar je medicinsko nemogoče. Toda ne skrbite, Japonci imajo za ta fenomen narave povsem preprost odgovor, ki sliši na ime umetna oploditev. OK, pustimo pikolovske malenkosti in se raje vrnimo k pozitivnim stranem filma. Med največja presenečenja zagotovo sodi finale, ki se konča v stilu družinske pogostitve iz kultne nizkoproračunske grozljivke The Texas Chain Saw Massacre (1974), posnet pa je na odpiljen japonski način.
















Doriana Gray a.k.a. Die Marquise Von Sade (1976)


Kultni španski režiser, ki je filme produciral še hitreje kot slovenski stand up komiki slabe šale, je tokrat pri filmu pozabil predvsem na dve stvari. Prvo (katastrofalna in brezsmiselna zgodba) bi mu morda celo zameril, če ne bi bilo druge. Poleg smiselne vzročno posledične zgodbe je namreč Jesus Franco (ime, ki se v mojih zapisih pojavlja nadvse pogosto, predvsem zaradi dejstva, da je zaznamoval mojo začetno obsesijo s filmi) pozabil tudi na spodnje perilo za svoje brhke igralke. Nič hudega, navsezadnje gre za tisti filmski žanr, kjer ima vizualna podoba prednost pred pripovednim elementom.














Jp, pornič po domače. Vendar prepotentna mladež preden vzamete tiča v roke in začnete brskati po tistih bolj temačnih kotičkih interneta naj vas opozorim, da so bili včasih filmi za odrasle precej drugačni kot so danes. Med drugim tudi zaradi dejstva, ker so bili posneti na pravi filmski trak ter je bila njihova produkcija precej dražja v primerjavi z današnjimi digitalnimi izdelki v katerih večinoma nastopajo plastično obdelane dekline z ogromnimi joški daddy issues. Jesus Franco je bil namreč ljubitelj počasnih, malček art in predvsem trippy filmskih izdelkov. V tokratnem vlogo obeh siamskih dvojčic odigra kraljica seksploatacije Lina Romay in medtem, ko ena dvojčica fuka, drugi prihaja. Fenomenalno.
















Alone (2007)



S filmom Ringu (1998) je Japonska postavila zgled, kako se posname učinkovito in nadvse creepy grozljivko. To formulo o bledoličnih in v tanke cunjice ovitih dolgolasih črnolaskah so kaj hitro pograbile še ostale vzhodnoazijske kinematografije. Med njimi najbolj učinkovito nacionalna kinematografija Južne Koreje ter Tajske, toda večinoma jim ni uspelo ponoviti srhljivega vzdušja zgoraj omenjene mojstrovine, ki je temeljilo predvsem na fantastičnem stopnjevanju grozljivosti. Raje kot to, se je večina naslednikov zanašala na cenene BU! efekte, ki pa meni osebno niso nek višek ustvarjalne prefriganosti oz. sofisticiranosti. Tudi pričujoči izdelek ni pri tem nikakršna izjema.














Škoda, kajti sama atmosfera je dokaj temačna in tudi zgodba ima potencial, toda ustvarjalci so napravili dve ključni napaki. Prvo sem že omenil, se pravi pretirano posluževanje za infarkt nevarnih BU! efektov, drugi kiks pa je precej posiljen finalni twist, ki nekako vzame ves čar do tedaj nandaravnim sferam filma. Za njih je odgovorna predvsem ena izmed siamskih dvojčic, ki se na dokaj brutalen in neprijazen način prikazuje, svoji nekdaj dokaj identični polovici. Vse lepo in prav, če ta prikazovanja ne bi bila post mortem. Priporočljivo predvsem za vse ljubitelje novodobnih tehno J-horrorjev in vseh njihovih derivatov, ki jih je dandanašji že malo morje.

















Stuck On You (2003)



Američani so res mojstri osladnosti in znajo narediti romantično komedijo praktično iz kakršnekoli situacije. Tokrat so za podlago recimo uporabili življenje dveh odraslih zraščenih dvojčkov. Zame nikakršno presenečenje vse od kar sem videl romanco med 8 metrsko gorilo in mlado mično blondinko v filmu King Kong (1933). Presenečenje pa je zagotovo to, da je komedija kljub delikatni tematiki, ki jo obravnava, sila zabavna in to brez pretirane privoščljivosti. Glavni razlog za to se skriva v režiserskem tandemu bratov Farelly, ki imata v svoji karieri za seboj že kar nekaj uspešnih komedij, med drugim tudi Dumb & Dumber (1994) ter Me, Myself & Irene (2000).











Toda le kdo ne bi bil zadovoljen s filmom v katerem naokoli v kopalkah paradira seksi Eva Mendes? OK, razen kosmatih feministk in latentnih gejev. Pravite, da ni dovolj za gledljiv film. V redu, dodajam zraven še vsako leto mlajšo no expression Mišo Molk Cher ter malček azijskih začimb v podobi Wen Yann Shih. K ponujeni mešanici pa se vsekakor prileže tudi dobro uležana Maryl Streep, edina ženska, ki trpi za moškim sindromom in se ne stara, ampak postaja iz leta v leto bolj šarmantna. Medtem pa bo za ženski del brbončic poskrbel Matt Damon. Komedija z zanimivo igralsko zasedbo in nekaj zares posrečenimi forami, ki vas bo z lahkoto vsaj malček nasmejala.













Sisters (2007)



Med filmofili je splošno priznano mnenje, da je režiser Brian De Palma predvsem v svojem zgodnejšem ustvarjalnem obdobju (obdobje izjemnih filmskih izdelkov), navdih črpal predvsem pri mojstru suspenza g. Alfredu Hitchcocku. Tudi v tokratnem je moč zaznati kar precejšen vpliv omenjenega debelušnega gospoda. Na trenutke sem imel namreč občutek, da gledam potomca, ki sta ga zaplodila Rear Window (1954) in Psycho (1960). Film je prepoln referenc zdaj na enega zdaj na drugega, tako v sami zgodbi kot tudi v vizualnih prvinah filma. Vendar De Palma napravi še korak dalje in k vsej tej narativni napetosti, doda še nekaj, kar je bilo Hitchcocku tuje. Grafično eksplicitnost pri samih umorih.













Poleg teh prizorov nasilja ob katerih se gledalec počuti precej neprijetno pa je omembe vreden predvsem sam konec. V svoji nelogičnosti in misteriju zastavljen tako perfektno (poanta ni bila jasna niti glavni igralki), da vam bo za zmeraj ostal v spominu. Nekaj bizarne nelagodnosti v stilu Davida Lyncha je na njem. Perfekcija, ki vam ne bo dala spati. In medtem, ko bo konec vaše sive celice kravžljal še dolgo po odjavni špici, bo med samim ogledom vaše živce preizkušala predvsem zgodba o psihozah »uspešno« razdruženih dvojčic. Primerno torej za vse sladokusce filmskih velikanov ala Hitchcock, Lynch, Kubrick, Carpenter… servirano na način Briana De Palme.
















Penetration Angst (2003)



Nizkoproračunski filmi so navadno pri srcu zgolj ozkemu krogu filmskih fanatikov pa še ti imajo do njih običajno povsem razdeljeno love – hate mnenje. Tudi Penetration Angst (2003) ni nobena izjema in sam sem tokrat na hate strani. Pustimo ob strani mizerno fotografijo, katastrofalno igro in puste lokacije, kajti ti elementi niso praktično nikoli bili močnejša stran teh zero budget izdelkov. Večinoma jih namreč rešuje domiselna ideja in predvsem kar se da entuziastična izvedba le-te. No, tudi tokrat je bila ideja predvsem domiselna in moškemu delu občinstva strašljivo simpatična, a kaj ko sta bila sama realizacija in prenos na filmsko platno katastrofalna.













Mit o vagini dentati, ki rada snede kakšnega nagajivega tiča, je namreč vedno zanimiva tematika. In ta ideja je že sama po sebi dovolj. Prav nobene potrebe ni, da bi okoli nje na silo tlačili še neke podzgodbe. Še posebno ne v filmih. Zgodba o vagini v katero izginjajo pohotni nepridipravi, kadar le-teh ni na vidiku pa so dobrodošle tudi hrenovke, bi bila povsem dovolj. Toda filmski ustvarjalci so se odločili, da v scenarij vpletejo še stransko zgodbo o siamskih dvojčicah, ki sicer za trenutek ali dva izpade celo zanimiva ter stransko zgodbo o policistu, ki reši našo glavno junakinjo. Vse te zgodbe se potem, ko uničijo celoten film, na koncu po nekem neverjetnem zaključku združijo v mnogo prepozno prispeli konec.













Objavljeno pod |

3 komentarjev:

Primoz pravi ...

http://www.youtube.com/watch?v=LNGPAMbpp10&feature=related

en izjemen video izjemnih Tool, če te zanima :)

lp

Sadako pravi ...

K00l video, ampak kar precej creepy :s

paucstadt pravi ...

Okej, the wierdest post ever! :D

Objavite komentar

Novejša objava Starejša objava Domov
Zagotavlja Blogger.

    Kliki

    Kontakt

    sadako6556@gmail.com

Zadnji komentarji