7 sluzastih scen z osladnimi pop komadi

Saj poznate tiste filmske prizore, ki si jih moški na skrivaj tako radi ogledamo, pred prijatelji pa se širokoustimo, da nam gre ob njih na kozlanje. Ja no tisti, ob katerih ženske predstavnice pridušeno vzdihujejo: "Oh kako romantično....", oz tisti, katerim pretirano sentimentalnost doda nadvse čustveno poudarjena glasba in tisti, zaradi katerih smo v nevarnosti, da fašemo sladkorno. In ja, že so bili primeri, ko so ljudje zaradi prevelikega odmerka raznoraznih scen iz Titanica, Ghosta, Top Guna,... fasali sladkorno. Če imate kakšnega znanca v kliničnem centru, vam to lahko potrdi.

Zaradi dejstva, da se večina teh sluzastih filmskih dogodkov dogaja v prelomnih trenutkih filma, sem se odločil, da jih ne bom podrobneje opisoval, da ne bi slučajno komu spoilov teh romantičnih umotvorov.

Ghost (1990)


He, pri tem filmu imate to čast, da vam že priimek režiserja namigne, kakšne dogodke lahko v naslednji urici in pol pričakujete na vašem filmskem »platnu«. No šalo na stran, kajti v resnici gre za (dobesedno) nesmrtno ljubezensko zgodbo (OK, v to kategorijo spada kar vseh 7 tokratnih filmov), v kateri lahko občudujemo ter solzico potočimo (v neki kinodvorani so ob premieri filma ženskemu delu delili robčke za lažje brisanje solzic in smrklja) ob žal že preminulem Patricku Swayzeju ter še ne umetni in dokaj fantovski Demi Moore. Filmski naslov, ki zaradi lanskoletne smrti Patricka v sebi nosi dobršno mero črnega humorja.













In glavno sporočilo filma? Ljubezen je potrebno postaviti na prvo mesto, se pravi pred prijateljstvo, kajti prijatelj vam lahko v hrbet potisne bodež, ljubezen nikoli. In seveda, črnke so oportunistične prevarantke, primerne predvsem za humorne vložke. Ja kaj pa ste namesto klišejev pričakovali v romantični zgodbi, katero bodo pomnile še mnoge generacije? Če je vaš odgovor nič, imate povsem prav. Film poleg neizpete ljubezni med Patrickom in Demi, zahrbtnega prijatelja ter šaljivke Whoopi ne potrebuje ničesar. Eeeee… wrong. Potrebuje Unchained Melody. Oooo, maaaj looov, maj daarling, I hanngrd foor jor tač…. Srečno hodi Patrick.















Titanic (1997)


Film, ki je skoraj zapečatil usodo mladega Leonarda DiCapria. Zaradi sluzastega filma, je pri predstavnikih bolj možatega spola zbudil zgražanje, ki pa je bilo po vsej verjetnosti le posledica foušije zaradi dejstva, da je Leonardo pri predstavnicah bolj ženstvenega spola ter somišljenikih Eltona Johna zbujal poželenja hotne vzdihljaje. No Leonardo nam je s svojimi nadaljnjimi vlogami pokazal in dokazal, da se v njem skriva igralski talent neslutenih razsežnosti. Kar pa se tiče tiste najedajoče lajne z naslovom My Heart Will Go On lahko rečem le, luštn komadič. Škoda, da je tekom filma moč slišati le instrumentalno verzijo in sem mogel na nebovpijajoče glasilke C. Dion čakati vse do odjavne špice.











Zgodba režiserja megalomanskih projektov J. Camerona pa je nadvse prefrigana. V pocukrani romantični film s katerim v nas prižge iskrico čustev je vkomponiral film katastrofe s katerim naša čustva do ljubezenskega para dobijo povsem nov, upajoči pomen, vendar odrešujoče katarze ni in ni. Namesto tega so naša čustva deležne prave rollercoaster vožnje, dokler v znamenitem zaključku ne popustijo pod težo čustvenega izživljanja in na dan pritečeta solzica ali dve. Pri ženskah seveda. Je pa Cameron mojster čustvene manipulacije. Poznam namreč kar nekaj decov, ki so malček zavekali ob njegovem filmu. Katerem? Pogruntajte sami. Niiir faaar wereeever ju ar…












Top Gun (1986)


Evo, temu jaz pravim ravno pravšnja mešanica testosterona ter estrogena. Odličen film, ki si ga z lahkoto pogledata tako on kot tudi ona, za skupni užitek obeh pa poskrbi eden najboljših soundtrackov ever, v katerem prednjačijo komadi ala Denger Zone, Top Gun Anthem, Great Balls Of Fire, You've Lost That Lovin' Feeling,… ter seveda nepozabna osladnica Take My Breath Away. Skratka uživancija ob nabritih akrobacijah lovcev F-14, nabildanih golih telesih Val Kilmerja ter Toma Cruisa, erotiki,… zakamuflirana v reklamo za sončna očala Ray Ban. Oh, kje so ti časi, ko je le stežka minil teden, da se ne bi nucala VHS kaseta na kateri je bil posnet Top Gun.











American sweetheart Tom Cruise je tokrat pilot pomenljivega imena, katerega edina naloga tekom filma je furanje egotripa. Prepoln samega sebe in z dejstvom, da mu svet leži pod nogami je prepričan, da se mu v življenju ne more pripetiti nič hudega. Vendar je njegov ego kaj hitro sestreljen. Jah, kdor visoko leta nizko pade in v tej romantični akcijadi to še kako velja. Me pa znotraj filma muči zgolj in samo ena stvar in sicer, na kakšno višino je bila spuščena odbojkarska mreža, da je preko nje zabijal tudi mali Tom. Vačing evri moovšn iin maj fuliš loovers gejm TDM TDTDTDM….













The Bodyguard (1992)


Če je prejšnji film sinonim za zelo solidno romantično akcijado, je tokratni prav gotovo za zelo soliden romantični triler.  Vsebuje namreč zalezovalskega psihopata, ki poskrbi za napeto igro mačke z mišjo ter neuslišano ljubezen v stilu Hamletovih tragedij. OK da ne bo kdo res mislil, da gre za nekakšen celuloidni izdelek zatežene eksistencialne tematike, naj vam namignem, da je ta chick flick čista pop corn zabava (čeprav dvomim, da glede na to kako pogosto naše komercialne televizije predvajajo že izpete klasike, obstaja še kdo, ki si dotičnega filma ni utegnil pogledati). Skratka super za dolge zimske večere v dvoje.

Vroča Whitney (k temu vsekakor pripomore dejstvo, da njen obraz še ni zdelan od prevelikih doz kokaina ter udarcev njenega bivšega moža) znotraj filma igra praktično sama sebe. Razvajeno pevsko bogatašico zelo labilnega duševnega stanja, ki zaradi preteče nevarnosti ob svojem boku potrebuje prelestnega telesnega stražarja. Na pomoč njej in njeni družini priskoči šarmantni Kevin Costner in romanca na delovnem mestu se lahko prične. Romanca, ki je zaradi strogega kodeksa telesnih stražarjev že na začetku obsojena na propad. And aaaaaaaaaaaaaaaaIaaaaaj vil oolvejs laav juuuuuuuuUUUUUoooo…















Pretty Woman (1990)


Ja pa madona, pogledam film v katerem seksi Julia Roberts igra vlogo prostitutke in edini nipli, ki jih uzre moje oko so tisti, ki jih pokaže Richard Gere. Če to ni nateg. OK morda sem od te novodobne ekranizacije Trnuljčice vseeno pričakoval malček preveč gole kože. Nima veze. Vseeno je ta film, ki je med hollywoodske zvezde katapultiral dobitnico nagrade Oskar (za vlogo prostitutke je bila celo nominirana, vendar je ostala praznih rok), nadvse prikupna romantična komedija. Romantična komedija ki se drži načela, da je Los Angeles mesto sanj in mesto greha (ne nujno v tem vrstnem redu seveda) in mesto kjer se sanje mnogokrat izpolnijo. No, vsaj v filmu.













Na začetku kariere Julie Roberts je bila preživeta noč z njo še dokaj poceni, glede na to, da je za celoten večer računala zgolj 300 $. Le kdo bi se lahko uprl taki ponudbi? Zagotovo ne milijarder Richard Gere. In ker mu je bila niti ne tako divja noč z njo nadvse prikupna, se odloči, da bo z njo preživel kar cel teden in to za borih 3000 $. Ni slabo kaj? Vendar je Julia v vlogi dokaj zadržane kraljice noči tako prikupna in očarljiva (no, tudi Richard je greha vreden patron), da se med njima začne plesti povsem prava ljubezen. Pa je le - ta med pripadniki tako različnih si kast sploh možna? Doh, it's Hollywood. It mast hev biiin lav, bat ic oooovr naaaav…














Armageddon (1998)


Tako kot v filmu Titanic (1997) se tudi tokrat režiser na dokaj podoben način poigrava z našimi čustvi. S to razliko, da sta tokrat v ospredju poleg romance še odnos med očetom in hčerko ter predvsem hudomušni humor. Ravno s pomočjo slednjega nas režiser prvo polovico filma prisili v to, da se dobesedno zaljubimo v glavne protagoniste nakar točno na vrhuncu naredi hladnokrvni rez. Bam. Junaki so vrženi v povsem drugo okolje, okolje iz katerega se bodo vrnili le redki, za tistimi pa ki se ne bodo, bomo zaradi poprej vcepljene simpatije, gledalci potočili solzico ali dve. Čista manipulacija oz. lahko bi rekel kar hudobija. Ja, ni lažje kot v film katastrofe zaviti goro čustev.











Film v katerem je Bruce Willis še enkrat več na razpolago, da reši dan in film v katerem je delavcem na naftni ploščadi v neverjetno kratkem času lažje vcepiti za v vesolje prepotrebnih tehnik in znanja kot pa izurjene astronavte naučiti upravljanja z mašino za vrtanje. Vse to ob spremljavi skrajno bodrilnih enovrtsičnic, ki so celo mene neameričana prepričale, da gre za izredno ponosen ter patriotski narod. Po drugi strani pa mi bosta iz vizualnega vidika filma v spominu ostali predvsem ena izredno strašljiva ter preroška filmska podoba ter božanska lepota polnih rdečih ustnic ter sinje modrih oči Liv Tyler. Dont vona klooovz maj aaaajs, i don vona foool aslip, coz i mis ju bejb…












Dirty Dancing (1987)


Ker je nedolgo nazaj minilo natanko eno leto od kar je mični Patrick Swayze odšel v večna lovišča, sem se odločil, da mu tokrat namenim še en prostor na mojem skromnem filmskem blogu. Tako in memoriam. In da mogoče pokažem tistim, ki tega še niso vedeli, da je Patrick poleg migetajočih se bokov posedoval tudi nadvse prelesten glas. Obe vrlini je družil v tem po mojem mnenju največjem plesnem chick flicku vseh časov. Filmu polnem erotike in to tako rekoč brez prikazovanja spolnosti. Ja, če v filmu pleše postavni Patrick, ki se je plesnih korakov naučil v plesni šoli svoje matere, plesno ritmična igra teles poseduje mnogo več erotičnega naboja kot pa razno razni goli akti.













Patrick je v tej svoji najbolj znani filmski vlogi plesni inštruktor ter animator v poletnem kampu za razvajene bogataše. Ker pa ti snobi s seboj na dopustovanje pripeljejo tudi svoje sinkote in hčerkice ni vrag, da sem pa tja med zaposlenimi ter gosti preskoči kakšna iskrica. V tem primeru plesnim gibom Johnnya alias Patricka podleže na prvi pogled nedolžna ter pacifistična Baby (Jennifer Gray), ki se je iskreno povedano ne spomnim niti iz enega filma več. Kar pa niti ni pomembno, saj je v tem filmu imela svoj time of her life. Prav tako tudi Patrick, ki s svojimi zapeljivimi boki, osvaja dekleta v nekih drugih, srečnejših krajih. Đast a fuul to biliif aj hev enifing ši niidz, šiz lajk a vind…













7 komentarjev:

filmoljub pravi ...

A ha ha, prajsles. :D Odlična ideja za prispevek in z vsakim se strinjam. Bi jih dodal še nekaj: SLURP  SLIZ  BLJAK

sadako pravi ...

hehe... Adamičev Brane je bil celo mišljen za tokratno lestvino (Robin Hood: Prince Of Thieves), vendar je zaradi dejstva, da pesem nastopa samo v odjavni špici, odpadel.

t-h-o-r pravi ...

malo sem si bruhal v usta

sadako pravi ...

Hop cefizelj pa te mamo. Torej si ti en izmed tistih, ki samo na skrivaj gledaš omenjene filme. :D

t-h-o-r pravi ...

od teh tu mi je bil edini všeč pretty woman, pa titanic zaradi titanika pač :D

filmoljub pravi ...

:D Meni so pravzaprav všeč vsi, razen Bodyguarda, ki res za spoznanje preveč osladen, in pa Armageddona, ki zahteva gledalca z IQ-jem pod 25. Top Gun je pa itak kultna letalska pop-opera (malce gejevska, ampak vseeno zabavna) z odličnim soundtrackom.

mixer pravi ...

Swayze dominira lestvico

Objavite komentar

Novejša objava Starejša objava Domov
Zagotavlja Blogger.

    Kliki

    Kontakt

    sadako6556@gmail.com

Zadnji komentarji